Fresh dive in the dunes

In a beautiful villa village just west of Haarlem, we realized an indoor swimming pool, half underground. In the middle of the Kennemer Dunes, we removed 4,000 cubic meters of dune sand and stored 1,000 cubic meters of it. This allowed us to 'restore' the old dune after construction.

Dune villa

The location was not unfamiliar territory for us. We had previously completely renovated a wing of the dune villa on behalf of architect Marco van Zal. We then placed a sinkhole under the existing double garage, which could serve as a storage room. On top of that, where the garages used to be, we made a master bedroom, a bathroom and a laundry room.

Challenging

The residents now overlook the entrance to the swimming pool from the renovated wing. The realization was a leap of faith. Before the first shovel went into the ground, we made a 3D measurement with a special laser scanner. A specialized subcontractor then arranged the concrete work. Under the swimming pool space was created for the technical installations.

Next slide icon
Prev slide icon

Swimming lane

The pool is special in every way. It has a twenty meter long, narrow swimming lane for swimming laps. The strip ends in a larger and wider swimming area. In addition, on the side, is a whirlpool. Recesses have been made in the wall for lying down. We have also realized special changing rooms and toilets in the swimming pool building.

Next slide icon
Prev slide icon

The interior is fully tiled. We therefore mainly needed a lot of tilers in the finishing phase. Architect Marco van Zal chose, among other things, to use long strips of Japanese stone mosaic, such as on the wall along the twenty meter long swimming strip. A special acoustic ceiling has been placed in the pool. It does not sound hollow, but warm as in a living room.

Covered

A special location and a surprising interior call for a remarkable exterior. This came about in the form of a black concrete wall cladding with a wood structure, made by pouring the concrete on rubber mats with a wood grain structure. Apart from the entrance, there is not much to see of the building. It is largely covered by a completely overgrown dune.

Share Icon Share this project on Facebook, LinkedIn, Pinterest

Holiday home on an island

A tiny house in a natural environment

Modern production hall

Building efficiently on a large scale

Grondige transformatie tot 'droomvilla'

Grauwe villa krijgt warm karakter

Renovation at a great height

Renovation of top floor Havengebouw

Monumentaal dijkhuis

Woning met een betoverend uitzicht

Duurzame moderne villa

Nieuwbouw met een hoge duurzaamheidsambitie

Modern extension

Modern extension

Eigentijdse villa

Nieuwbouw van energiezuinige woning

Colorful Characteristic

From gym to colorful apartment

Monumentale metamorfose

Verbouwing voormalige jongensschool

Rigoureuze revisie

Woonhuis krijgt hippe, strakke esthetiek

Klein koninkrijkje

Moderne aanbouw hoekwoning Haarlemse binnenstad

De Wereld van Jansje

Rebuilding around a bamboo core

Medische transformatie

Keukenshowroom wordt huisartsenpraktijk

Trefzekere transformatie

Oude basisschool wordt karaktervolle woning

Village eye-catcher

A house of almost 3,000 dark slates

Verzonken verleider

Waterreservoir getransformeerd tot atelier

Afbouw van nieuwbouwwoning

Nieuwbouw tot in de details afgewerkt