Monumentale metamorfose

Een monumentale metamorfose! In opdracht van Atelier Van Wengerden hebben we medio 2015 een voormalige katholieke jongensschool aan de Spaarndammerstraat in Amsterdam gerenoveerd en verbouwd tot luxe woning. Het historische gebouw was eerder al opgesplitst. In het deel dat wij onder handen namen zaten vroeger de keuken en de bakkerij (begane grond). Op de eerste etage waren een leslokaal en een gymzaal.

Foto © Yvonne Brandwijk

Niets is wat het lijkt

Oude, monumentale gebouwen hebben een ding gemeen: niets is wat het lijkt. Dit pand – bij elkaar 350 vierkante meter woonoppervlak - was geen uitzondering. Bij het wegbreken van een draagmuur van zes meter hoog en acht meter bleek de vloer eronder hol te zijn. Daardoor moesten we het gebouw vanaf de zandgrond op stempels zetten.

Foto © Yvonne Brandwijk

Foto © Yvonne Brandwijk

Vrijstaande elementen

Op de begane grond zijn de gezamenlijke ruimten gekomen. Privéruimten, slaapkamers en woonkamer zijn op de eerste etage. Bijzonder zijn de vrijstaande kernen, waarin alle functies zijn ondergebracht die geen daglicht nodig hebben. Daarbij gaat het om een opslagruimte, de badkamer, de technische installaties, het toilet en een ruimte voor multimedia-apparatuur. De losse eenheden hebben ‘ronde hoeken’ en zijn bekleed met vilt.

Authentieke ‘look’

Onder de badkamer is de balkenlaag in het plafond verzwaard. De plafonds zijn opnieuw geïsoleerd en gestuct. De historische kozijnen zijn vervangen door modern materiaal met een authentieke ‘look’, inclusief glas-in-lood. In de woonkamer is de oude vloer van de gymzaal grijs geschilderd. Achter het vrijstaande element hebben we een pantry ingericht. Een donkerbruine kastenwand – elk paneel is een deur – zorgt binnen het lichte interieur voor contrast in kleur.

Foto © Yvonne Brandwijk

Stilteplek

In het gebouw hebben we ‘een huis in een huis’ gebouwd door de realisering van een extra appartement met eigen opgang. Ondanks de metamorfose zijn de oorspronkelijke stijl en het karakter van het pand intact gebleven. Wat ons betreft opmerkelijk: de drukte aan de voorkant van het huis en de serene rust zodra we door de tuindeuren de achtertuin in stapten. Een stilteplek hartje stad!

Share Icon Deel dit project op Facebook, LinkedIn, Pinterest

Frisse duik in de duinen

Bijzonder zwembad op een bijzondere plaats

Polderse ‘make-over’

Moderne aanbouw

Kleurrijke karakteristiek

Van gymzaal tot kleurrijk appartement

Rigoureuze revisie

Woonhuis krijgt hippe, strakke esthetiek

Klein koninkrijkje

Moderne aanbouw hoekwoning Haarlemse binnenstad

De wereld van Jansje

Verbouwen rondom een bamboe kern

Authentiek modern

Verbouwing van een klassieke villa

Medische transformatie

Keukenshowroom wordt huisartsenpraktijk

Trefzekere transformatie

Oude basisschool wordt karaktervolle woning

Dorpse blikvanger

Een huis van bijna 3.000 donkere leipannen

Verzonken verleider

Waterreservoir getransformeerd tot atelier